O meni

Osijek, Hrvatska, Croatia

utorak, 15. svibnja 2012.

Sport = izvor zarade

Na moderan sport (posebice unazad 15-ak godina) izniman utjecaj imaju novac i gospodarska moć, direktno utječu na ciljeve i svrhe sportskih društava diljem svijeta. To objašnjava enormne ugovore koje pojedini sportaši dobivaju kako bi predstavljali određeno društvo nekoliko godina.

Uzmimo primjer najbolje košarkaša današnjice Lebrona Jamesa koji zarađuje oko 48 miliona dolara godišnje što je nevjerojatan iznos kada usporedimo s prosječnom plaćom u SAD-u koja iznosi oko 44 tisuće dolara godišnje.

Biti menadžer u franšizi koja isplaćuje tolike sume novaca skupini sportaša je iznimno naporan i zahtjevan posao. Mnogi uspješni menadžeri se danas iz svojih "matičnih" branši prebacuju na sport jer osim što je dobar izvor zarade sport je i postao izuzetno izazovan, obzirom da je u svijetu 11. ,a u SAD-u 4. najveća industrija.

Živimo u vremenu gdje se enormna ulaganja u sport, posebno nogomet, događaju na sada već dnevnoj bazi, klubovi kao Chelsea, Manchester City i PSG ulažu u svoje igrače, infrastrukturu, marketing, prodaju i financije gotovo jednako kao i neke proizvodne tvrtke i industrije te im je od krucijalne važnosti imati kvalitetnog menadžera. Ukoliko osoba na toj poziciji nije dovoljno stručna kako na području financija, tako i marketinga, upravljanja ljudima i logističkim procesima, klubu prijeti opasnost od značajne financijske štete.

Isto tako postoje veliki izazovi kod klubova koji nisu jednake financijske moći. Kako stvoriti dodanu vrijednost klubu/franšizi/društvu koje nema velika ulaganja ili je blizu stečaja.

O sličnim pitanjima, ali u hrvatskom sportu baviti ćemo se u idućem postu...a do tada pozdrav.

Nema komentara:

Objavi komentar

Arhiva bloga